top of page
Search
  • Writer's pictureFenjer Fund

Muhamed Lutvica je samohrani otac kome se za 20 dana preokrenuo život.




Fund #6 - akcija #61. Donji Vakuf - Muhamed Lutvica je samohrani otac kome se za 20 dana preokrenuo život.


"Lutvica Muhamed je rodžen u Banja Luci 1973-će godine. U Banjaluci je živio sa roditeljima do 1992 godine, kada je protjeran kao izbjeglica. U vihoru ratnih dešavanja sudbina ga dovela do Travnika, zatim Bugojna, po oslobođenju do Donjeg Vakufa. U 1996-oj godini Muhamed je došao u Donji Vakuf gdje i danas živi. U ovom teškom periodu svog života uspio je osnovati svoju porodicu, te 2000-te godine se ozenio sa Fatimom sa kojom je sretno bio u braku do 2019-te godine.


Tada se Fatima razbolila, i nazalost u roku 15 dana bolesti preminula - iznenadnom smrcu. Ostao je da živi sam sa svoje tri kćerke i majkom u Oborcima kod Donjeg Vakufa.

Muhamedove kćerke su sve maloljetne i školuju se, jedna u osnovnoj i dvije u srednjoj školi, dok mu je majka bolesna i treba čestu liječničku pomoč. Kćerke su odlične učenice i veoma poslušne. Muhamed se trenutno nalazi na Birou za zapošljavanje i preživljava od svog truda i branja šumskih plodova (gljive, maline itd). Svaki dan bere tokom sezone, da zaradi što više da može da podržava djecu.


Muhamedu je u njegovim riječima “pomoč potrebna u svakom pogledu”. Nema posla, cure mu se školuju. Dvije cure moraju autobusom da idu do škole pa im plaća mjesečne karte koje koštaju 80KM. Socialne pomoći za sve tri curice dobija samo 97KM, dok curice nemaju majke. Muhamed je izgubio posao radi toga što je morao ženu da vodi u Sarajevo na liječenje nekoliko puta. Muhamed želi da obezbjedi hranu i školovanje svojim kćerkama a kaže da se nada da će im biti lakše slijedeće godine, jer mu najstarija kćerka završava školu pa se nada da će i ona možda dobiti posao. Studira da bude kuharica. Muhamed pomaže I svojoj bolesnoj majci a zivi u staroj kući kojoj se uskoro mora mijenjati krov.


Familija mu je sakupljala i slala novcanu pomoč u najtežim trenutcima poslije smrti njegove supruge. Ali porodica bi volila da mu se više pomogne ako je moguće, jer mu je dugoročno riješenje potrebno. Veliki je radnik i želio bi da ima posao više od svega." - piše nam Selma Žižak.


Fenjer Fond je Muhamedu donirao 1200KM da kupi piliće, da proširi svoj malinjak... da živi sa svojom porodicom od svog i na svom. Pratit ćemo Muhameda i njegovou porodicu u idučoj godini i pratiti njegov trud.



42 views0 comments
bottom of page