top of page
Search
  • Writer's pictureFenjer Fund

Muhamed Abdagić i Brat - na rubu egzistencije - a smrću prkose zadnjim atomom dostojanstva




Fond #7, Akcija #68. Muhamed Abdagić i Brat - na rubu egzistencije - a smrću prkose zadnjim atomom dostojanstva jednog čovjeka.


Mnoge naše akcije koje primimo na pregled, počinju sa molbom, ali one najteže i iskrene dolaze uvijek od komšija koji znaju svoju zajednicu i slučaj iz prve ruke. U ovom slučaju ma koliko jedan pisani opis pokušao dočarati stvar i situaciju, nije nas spremio za stanje u ovoj akciji.


Ova akcija nam je UZOR da imamo još puno rada pred sobom, sve dok u našoj zajednici ima onih koji ne zive na jednom nivou dostojnom jednom insanu, a kamo li jednom borcu ARBiH. Reflekcija ovih i ovakvih slučajeva nam je dokaz da se ima još puno posla kako na državnom, tako i na nivou same zajednice... da se brinemo o onim koji o sebi ne mogu ili nemaju.


Ja sam osjetio jednu ogromnu ljudsku želju i inat za dostojanstvenim opstankom, kad sam pročitao da je Muhamed slikar, i da svoje radove prodaje kako bih nahranio svog brata sa potrebama. To je jedna ljubav i dio humanosti kojeg mi i u najtežim trenutcima života samo možemo zavidjeti.


Teško rijeći mogu opisati potrebe Muhameda i njegovog brata, dok ne pregledate sve slike... Ja samo mogu reći jedno a to je ovo neće biti zadnja naša akcija za Muhameda i njegovog brata. O daljnjim detaljima, kad mi za to budemo spremni, a plan i logistika definisani.


- - -


Izvještaj Munire sa lica mjesta; "Teške životne sudbine postale su dio naše svakodnevnice. Nažalost u nekim slučajevima nemožemo pomoći ali zahvaljujući članovima FENJER FONDA svakim danom smo na terenu pokušavajući riješiti trajno probleme u kojima se porodice nalaze.


Muhamed Abdagić živi u Tuzli sa bratom koji je teži psihički bolesnik. Žive bez primanja i bilo kakve pomoći (financijske, socijalne, ljudske ili humane). Muhamed se bavi slikarstvom pokušavajući na taj način prehraniti sebe i brata. Prodaja slika teško ide ali želja da živi od svog rada je jača pa Muhamed ne odustaje.


Nažalost i Muhamed je obolio pa je zadnjih dana i on u postelji. Posjetili smo ova dva brata i zatekli ih u strašnim uslovima koji nisu dostojni za život čovjeka. Muhamedu smo uručili planiranu donaciju članova FENJER FONDA kojoj se jako obradovao.


Naime kupili smo mu materijal za njegovo slikanje u iznosu od 600KM, uplatili u trgovini 300KM za hranu te uručili 100KM za kupovinu potrebnih lijekova i plaćanje režija.

Neizmjerno su zahvalni na ovoj donaciji a mi sretniji napustili dom ovih dobrih ljudi.

Vaša mala donacija puno znači mnogim porodicama.


Hvala što ste član FENJER FONDA" - Munira Džabija

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Originalna molba komšije i sugrađanina...

"PATRIOTSKI “FENJER” FOND


Poštovani, Penzioner sam iz Suhe, opština Živinice, BiH.


Na internetu sam pronašao podatke o Vama i Vašim aktivnostima i akcijama koje su za svaku pohvalu, jer ste jedan od rijetkih primjera kako i na koji način se može pomoći ljudima koji su u teškoj materijalnoj situaciji.


Ja Vam se obraćam za pomoć dvojici braće, dvojici građana Tuzle koji, nažalost, jedva preživljavaju. Oni žive susjednoj zgradi do zgrade u kojoj stanuju moja kćerka i zet sa djecom. Poznajem jednog od njih.


Čitajući podatke o Vama vidio sam da ipak i u ovim teškim vremenima ima dobrih ljudi koji su spremni pomoći, te bih Vas ovim putem želio zamoliti da ovu dvojicu braće na neki način posjetite i uvjerite se u stanje i probleme u kojima se duži niz godina nalaze.

Naime, oni žive u Tuzli na adresi Maršala Tita (detalje imamo mi na Fenjer-u). Ja kontaktiram sa jednim od njih. On se Zove Muhamed Abdagić, zvani Mufi. On živi sa bratom, koji je bio pripadnik Armije BiH te je 4 godine učestovao u odbrani naše države. Rat kao rat, nikom dobra nije donio, tako ni njima, ali eto na sreću i uz Božiju pomoć uspjeli su preživjeti i nastaviti život u njihovoj Tuzli i BiH za koju su se i borili.


Nakon završetka rata Muhamed je počeo raditi na UKC Tuzla. Na žalost, rat i sve stvari koje su se u to vrijeme dešavale dovele su do toga da njegov brat postane psihički neuračunljiva osoba, osoba sa postratnim sindromom. Bolest se iz dana u dan sve više ispoljavala i napredovala, iako su u više navrata dobivali liječničku pomoć uz bolnički tretman, bolest bi se iznova vraćala. Svi ovi problemi doveli su do toga da je Muhamed morao napustiti posao koji je imao i preuzeti brigu o svom bratu, jer nikog osim njega nema, a i prisustvo treće osobe, poznate ili nepoznate izaziva mu strah i dovodi ga u još teže psihičko stanje.


Nikakvog primanja nemaju, a jedino što Muhamed može, jeste da slika pa te slike prodaje na ulici, hvala Bogu da ima tu neku umjetničku crtu u sebi pa bar na taj način može biti uz brata u stanu, crtati, pa izaci na ulicu i prodati svoje slike. Iako dok kupi potreban materijal za sliku njemu ne ostane puno ali bar od toga uspije kupiti neke od lijekova. Najteže mu pada to što u posljednje vrijeme sve teže dolazi do sredstava za nabavku bar nekih osnovnih namirnica, te često znaju provesti dan sa ili bez jednog obroka.


Iz tog razloga sam odlučio da Vam se javim, ta je nada još ostala, da probamo doprijeti do srca dobrih ljudi, koji su u mogućnosti da na bilo koji način pomognu ovoj dvojici braće.

Iskreno Vas molim da dođete kod njih u Tuzlu, da snimite njihovu tešku i neuslovnu situaciju. Jer i stan u kojem žive je u jako lošem stanju. Iako su spojeni na gradsko grijanje nisu u mogućnosti plaćati račune te im i to zadaje dodatne brige pred ovu zimu. Zimski dani su pred nama pa se iskreno nadam da ćete moju molbu prihvatiti i posjetiti ovu dvojicu braće i pomoći im u namirnicama za hranu, jer to im je najpreče, Moj zet, moji sinovi i snahe i ja im pomažemo koliko se može, ali sve je to nedovoljno. Bilo bi dobro ako bi se mogao napraviti neki prilog o njima i ako bi im se moglo malo više i sigurnije pomoći jer su oni mnogo, mnogo težak slučaj."


Ovim putem lično apelujem na gradonacelnika Tuzle Jasmin Imamović-a, Ministra Edin Ramić-a, kao i medije da podrže ovaj slučaj u idučim akcijama Face TV Sarajevo N1 Tv Faktor.ba Ispuni mi želju-Hayat TV ili da podrže ovu braću kako znaju i imaju mogučnosti.


Nek nam je svima bog na milosti.


Sanel Babić Patriotski Fenjer Fond





3 views0 comments
bottom of page