top of page
Search
  • Writer's pictureFenjer Fund

Vlasenica - Povratnik u Vlasenicu, na svoju dedovinu

Ova akcija nije bila plačena ili podržana članarinom Fenjer Fond-a... Fenjer Fond je bio tu za slanje prikupljenog FB Fundraiser novca. Ovu akciju smo radili kao privatni i Vlasenicki FB Fundraizer, za naseg Vlasenicanina i izmedju Vlasenicana sirom dijaspore.


Fundraiser:


Dragi moji Vlaseničani iPatriotski Fenjer Fundprijatelji,

zamoljen sam da pokrenem ovu akciju za našeg povratnika u Vlasenicu Fikreta Karić-a. Fikret je školski prijatelj mog dajđe Benamira Mujanović-a, išli su zajedno u gimnaziju prije agresije na BiH.


Fikretova priča počinje sa zarobljavanjem u Vlasenici 1992, i provođenjem 73 dana u Koncentracionom Logoru Sušica (zajedno sa svojim ocem) u Vlasenici, kao i hiljade drugih Vlaseničana. Nakon logora završio je u Cerskoj i prebacio se na slobodnu teritoriju u Živinice... gdje se prijavljuje kao borac u Armiju RBiH.

1994'te izbija mu posao u Tuzli, i od tada počinje raditi kao konobar, jer je to radio i u Vlasenici. 2002'ge zbog visokog pritiska dobija infarkt oka i od tada ne vidi na desno oko. Nakon mjesec dana ponovo počinje raditi kao šankista sve do 2011'te, kada mu majka dobija moždani udar i ostaje nepokretna.


Tad je napustio svoj posao i puno-vremenski se brine o njoj. Kad se kaže brine, to svodi sve bolničke i sestrične funkcije jedne osobe sa potrebama - punih 6 godina.

Kad mu je majka umrla 2016'te ostaje bez ičega... bio je podstanar - izganjao je sobu u kolektivnom centru i preselio se.


Nedugo zatim neka nena što je stanovala sa njim zapali instalaciju i sve joj u kuči izgori - kao i njegove stvari. Tada mu je pomoč pružio njegov jaran, ali je i on posle dvije godine dobio otkaz jer nije više imao da plača kiriju... i jedino mu je ostala Vlasenica, jer u Živinicama nije mogao ništa da ostvari, čak ni socijalnu pomoč.


U Vlasenici ima porodičnu (očevu) kuču koja je bila srušena... izganjao je donaciju prije 10 godina da se kuča sanira. Kuča se još uvijek vodi na rahmetli ocu, koji je ubijen u Vlaseničkom logoru. Kuča je imala struju i sređeno kupatilo, ali se nakupilo duga jer komunalno naplačivalo 7,50KM mjesečno bez obzira... a on kako se mati razbolila nije mogao ni dolaziti, ni plačati... tako dok ne otplati dug, struju neće moći priključiti ponovo. A što se tiče kupatila neko mu je obio prozor i iznjeo bojler i sve slavine.


Trenutno živi kao podstanar kod Nine Smajlović u prizemlju (što je forma privremene donacije od naše Nine), i sad su najveći prioritet drva i šporet - jer hladne Vlaseničke zime dolaze.


Što se tiče teških poslova njih ne može raditi, jer ima srčanih problema, jedino što je radio u životu bilo je konobarisanje. Ovo je njegova životna priča, i naravno njemu je veoma neugodno, jer mnogi Vlaseničani ga znaju... A ja lično, sam ubijeđen da mu naša Vlasenička zajednica u dijaspori i BiH može pomoči da se on vrati u svoju Vlasenicu.


ŠTA MI MOŽEMO PREKO AKCIJE POSTIĆI? ŠTA NAM JE CILJ?

- Odplatiti dug za struju (600KM)

- Osposobiti kupatilo (materijal i ruke) (300KM)

- Kupiti šporet (200KM)

- Kupiti drva za zime 7-10m (800KM)

- Kupiti frižider i prehranu za mjesec dva (600KM)

- Kupiti dio kuhinje (300KM)

- Kupiti osnove za dnevni boravak (1000KM)

- Plastenik (1200KM)


Redoslijed je po prioritetu... zavisno od prikupljneih donacija, kupovat čemo redom. Ukupno sve je oko 5000KM - $3000.


AKCIJA JE USPIJEŠNO ZAVRŠENA KAO PLANIRANO.23 views0 comments

Comments


bottom of page