top of page
Search
  • Writer's pictureFenjer Fund

Besim Mujanovic, Vlasenica - sa ulice smo ga prakticno skinuli

Ovo je nasa prva akcija Fund-a #9, Akcija #80... Besim Mujanovic, Vlasenica - sa ulice smo ga prakticno skinuli

Besim je jedan od rijetkih i ponosnih heroja Vlasenice i odbrane Cerke i Podrinja... na svojoj duši ima ljudi koje je lično spasio iz logora. U Armiji BiH bio je Komandir Vojne Policije.

Besim, je poznat Vlaseničanin, poznat u svojoj zajednici. Nekad je čak i u Njemackoj živio, uspiješan radnik McDonald's-a bio godinama... dok ga nije izigrao jedan naš prevarant pa mu pokupio sve dokumente, na njegovo ime izvukao sve financijske zalihe i nestao za scene. I pored advokata nije mogao vratiti svoj novac. I tako se i vratio u svoju Bosnu... prakticno bez icega.


Izgubio majku, zatim suprugu u kratkom periodu gurnulo ga je u depresiju... koja ni u kakvoj situaciji nemoze biti zdrava. Tako je i zdravstveno stanje spalo na nulu... od koje same je mogao da podlegne. Izgubio je puno kilaze brzo i pluca mu nisu bila u dobrom stanju, a nije imao ni za prevoza a kamo li pregleda. Sa ovom situacijom depresije i losim zdravljem bio je primoran da proda sve sto ima.


I takog smo ga prijatelji nasli pred kraj Februara i obezbjedili privremeni smjestaju kod prijetelja... bez ikoga i icega.


Vidjevsi u kakvoj je situaciji, brza reakcija je bila neophodna... Nasa Munira je u to vrijeme bila u Evropi prije same Covid-19 pandemije, i samo sto se vratila trebali smo poslati Wire transfer, jer nije smjela putovati.

Od Besima sam saznao da mu je najveci prioritet topla soba i hrana. I kroz pricu sam poceo sastavljati liste prioriteta; - Hrana - Pecnica (300KM) - Ugalj (1T) (100KM) i Drva (3m2) (300KM) - Struja (dug 250KM)

Besimu smo ukupono pomogli sa 1200KM.


Ali nismo stali sa tim, koordinirali smo sa prijeteljima u Sarajevu, a oni su mu donirali bijele tehnike i kauc.

Cak smo mu uspjeli osigurati kucu u Vlasenici... ali zdravlje i komsije (cetnici iz 1992-1995) mu nisu bili lahka odluka, pa je morao odbiti sve (bar za sad).

Sad je u boljem stanju... i Munira ga je obisla u ovom kratkom isjecku5 sedmica kasnije.

- - -

Ja sam o Besimu cuo kao djete od 12 godine prije same agresije na BiH, jer mu je hobi bio drzaljenje golubova pismonosa, i bio je ekpert u tome. Do ove akcije sa njim se nisam cuo skoro 8 godina.


5 views0 comments

Comments


bottom of page