top of page
Search
  • Writer's pictureFenjer Fund

Nihad Vuković otac invalid sa petero djece

Fund #11 - Akcija #89. Jajce - Nihad Vuković otac invalid sa petero djece

Nihadova priča nije kao mnoge, jer se borio sa hemofilijom cijeli život... provodeći dane prije agresije na Bosnu po Beogradu i Sarajevu na operacijama i liječenju. Zbog svoje bolesti nije se mogao školovati pa je sa svojih 8 razreda sastavljao kraj sa krajem cijeli zivot. Od opčine je dobio pomoč za drvenu kuču sa 200 kvadrata. 2010 su mu poplave odnijele sve pa je opet ostao na ničemu. Nema svog zemljista da živi od njega. Oslanjao se na Merhamet, Crveni Krst da bi hranio djecu kad najviše zagusti.


Žena mu je iz Bosanske Gradiške, gdje je njen otac odvođen i pretučen tokom agresije, lomljena su mu rebra, pa ni ona nije mogla zavrsiti više od 8 razreda škole.


Dok smo sa Nihadom razgovarali o idealnim riješenjima i opcijama, mnogi planovi su na propali radi okolnosti gdje živi. Nije njegova zemlja, pa nije imao dozvolu da gradi štalu (što podrazumjeva večinu životinja), niti kokošinjac, niti plastenik... Tako smo proveli par sedmica u razgovorima, dok nismo naišli na još jednu opciju, lokaciju štale od njegovog brata koji živi 5 minuta od njega, gdje bi mogli smjestiti koke nosilje, i imati mogučnost biznisa i zarade za svoju porodicu.


(Odvje bi se ovaj artikal mogao završiti, ali sam ja lično bio uporan da se u našim iducim akcijama koji se zavrsavaju kao ovaj u jednom "bisnis/obrt" rijesenju/investiciji - da od osoba kojim toliko pomognemo da se traži registracija tog obrta. Registrovan obrt bi imao višestruke prednosti a i pojedine poreze kao na prijmjer; kao obrt imali bi "našu" podršku da se biznis reklamira-marketuje, da ima svoju stranicu/prezentaciju, da se uspostavi nivo profesionalnosti, da će se polahko učiti o standardima rada, kupo/prodaje, higijene itd. i tako rasti kao biznis i zapošljavati pomoč i imati veći uticaj u zajednici.


Pošto je akcija več bila na samom kraju a nisam imao načina da ubijedim Nihada da je obrt pravo riješenje, odlučio sam da završimo akciju kao planirano, a da se o ovome pozabavimo i posvetimo malo dublje sa idučim primaocima većih investicija... jer nam je cilj dugoročna pomoč, ne samo porodicama nego i zajecnici a tako i Bosni. Pa čemo o tome u jednom sporednom idućem artiklu na našoj stranici..."


Dok mi i dalje pokusavamo da pomognemo našem narodu, bez vas članova ovih akcija ne bih bilo. Hvala vama što omogučujete naš rad i usrečujete naš narod.

- - -

"Ova petočlana porodica živi od Nihadove invalidnine što nije dovoljno za životne potrebe. Iako invalid i teško pokretan ovaj otac se bori da svojim radom prehrani porodicu.

Od komšinice su dobili komad zemlje koji obrađuju. Donacijom koka nosilja i inkubatora za proizvodnju pilića te novčane donacije za kupovinu hrane Nihad će moći konačno da zaradi za pristojan život.


Već je obezbijedio tržište za prodaju jaja i pilića.Sa oduševljanjem priča o širenju djelatnosti i svojim planovima za budućnost.


Sreću i oduševljenje ne kriju ni dječaci koji su odmah preuzeli obavezu da hrane koke i brinu o njima.


Hvala od srca PATRIOTSKI FENJER FOND na ovoj vrijednoj donaciji od 2000KM.

Hvala našem narodu na pomoći našem narodu i našoj BiH." - Munira Džabija43 views0 comments

Comments


bottom of page